Kuchenne wariacje.

Kuchenne wariacje.

Ostatnio dość mocno szaleję w kuchni. Postanowiłam zmienić swój system odżywiania i bardzo pasują mi te zmiany. Pisałam Wam już o moim sposobie na wykorzystanie kaszy jaglanej, więc poszłam dalej tym tropem. Lato w pełni, więc cała masa owoców i warzyw sezonowych kusi swoim smakiem. Mnie w ręce wpadły śliwki. Nie mogłam się oprzeć i oczami wyobraźni już zobaczyłam tartę śliwkową ;).

W sobotę miałam wizytę towarzyską u siebie i postanowiłam trochę sobie pograsować w kuchni w szczególności, że dzień wcześniej dostałam wreszcie zamówioną maszynę do lodów. Upał leje się z nieba, więc czas na lody idealny.

 

maszyna do lodów

Zamówiłam podstawowy model Clatronic w jakiejś promocji za 80 zł. Całe ustrojstwo składa się tak naprawdę z małego mieszacza i misy z płynem chłodzącym.

2

Szczerze mówiąc nie wiem za co biorą producenci innych firm jeśli tego rodzaju maszyny kosztują od 200 nawet do 300 zł.

Zrobiłam we własnej kuchni trzy rodzaje lodów, z owoców leśnych, śmietankowe i caffe latte z rodzynkami.

Lody z owoców były praktycznie sorbetem z zamrożonej mieszanki, więc powstały bardzo szybko ale im dalej w las tym bardziej maszyna się nie sprawdzała :(. Już przy drugiej mieszance się nie do końca składało, a przy trzecie misa w ogóle nie spełniała swojej funkcji. Dwanaście godzin w zamrażarce po to aby ukręcić pół literka ?? Nieco przesada. Trochę nie powiem byłam wkurzona.

Plusy maszyny ???

Szczerze jest ich niewiele. Jak się zamrozi wkład i zrobi lody na świeżo to rzeczywiście jedna porcja jednego smaku może powstać w ciągu godziny i mogą się jeść nawet przyjemnie. W innym przypadku chyba lepiej po prostu robić lody tradycyjnie miksując masę ręcznie co pół godziny.

Minusy maszyny ???

Misa chłodząca zajmuje wiele miejsca w zamrażarce. Jeśli masz standardową szufladową zamrażarkę będziesz miał nieco problem.

Jest dość głośna w użytkowaniu. Możliwe, że droższe modele są cichsze. Dodatkowo taka maszyna nie jest wcale mała.

Podsumowując …. Lody wyszły fajne ale gdybym zapłaciła za tą maszynę więcej to byłabym wkurzona. Osobiście polecam zakup ale tylko takiej maszyny, która ma swój własny agregat chłodzący. Taka maszyna to już wydatek minimum 500 PLN i nie wiem czy to jest naprawdę tego warte.

Moja koleżanka była jednak lodami zachwycona bo były jogurtowe, w pełni dietetyczne i naprawdę smaczne. Pomysł z robieniem własnych lodów jest fajny.

Znowu tarta ?

Tak, tym razem tarta ze śliwkami i znowu na jaglanym spodzie. Na moim instagramie zdjęcie gotowej tarty biło rekordy popularności ;).

FullSizeRender

 

Tarta wyszła naprawdę genialnie pomimo, że przepis był zupełną improwizacją. Czasem tak mam, że kieruję mną intuicja i kieruje naprawdę dobrze.

Tak prezentowało się skończone dzieło już na stole ;). Musze Wam powiedzieć, że lody i tarta były naprawdę wyśmienite.

IMG_1544

 

Przepis na tartę jest wyjątkowo prosty:

200 g kaszy jaglanej ugotować i ostudzić, do kaszy dodać 2 jajka, słodzik, cynamon i odrobinę skórki pomarańczowej. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić spód i brzegi foremki na tartę. Piec wszystko przez 30 minut. Spód wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu nieco ucisnąć kaszę jeśli „wstała”.

Śliwki pokroić na połówki, usunąć z nich pestki i poukładać ciasno na spodzie z jaglanki.

250 g chudego sera, jeden kubek odchudzonego jogurtu greckiego, 3 jajka, prawdziwy ekstrakt waniliowy i słodzik (do pieczenia) lub stewię wymieszać w mikserze. Zalać śliwki i wstawić całość na 40 – 45 minut do piekarnika. U mnie w ruskim piekarniku piekło się około godziny ;).

Uciekam na razie i życzę Wam również miłego grasowania w kuchni. Próbowaliście już jaglanki do tarty ??

Ehdi

#jaglanka#lody#tarta śliwkowa
Written by Ehdi Mars
  • http://justekmakemesmile.pl Justyna Rolka

    Oj ta maszyna nie dla mnie, mam zamrażarkę dosyć małą i ciągle nie mam w niej miejsca…,ale tartę wypróbuję koniecznie, śliwki to jedne z moich ulubionych owoców;)

    • http://ehdiblog.pl/ Ehdi Mars

      Maszyny nie polecam nikomu. Strata kasy, a tarta jest mega 😉 nawet z innymi owocami. Ja jeszcze zamierzam wypróbować do wiśni teraz :P.

  • http://bigeyes.pl Justyna Ignaczak

    Ojjj, Ty mnie ostatnio zaskakujesz tymi przepisami. Zwłaszcza tą jaglanką. To jedna z kasz zalecanych w mojej bezglutenowej diecie. Niestety, śliwki już nie. Mogę je jeść dopiero po 3 tygodniach katowania się warzywami. Jak ja to wytrzymam? Co i rusz wchodzę na blogi, a tam tarta, swojskie lody itd. Wiesz, że ja generalnie nigdy tarty nie robiłam? Takie jakieś skomplikowane mi się to wydaje. Mam wrażenie, że będę to robiła cały dzień. Do tego nie mam specjalnego naczynia. Dobra wymówka nie jest zła 😛

    • http://ehdiblog.pl/ Ehdi Mars

      Jaglanki nie lubię i wkurza mnie gadanie jaka to ona cudowna i jak po prostu super hiper wszystko nasuwa ale z drugiej strony jak wypróbowałam to jako spód do tarty to naprawdę wymiata. Polecam Ci ten przepis a śliwki można zmienić na jabłka tylko zetrzeć je na tarce i wymieszać z masą ;).

  • http://madamevela.blogspot.com Vela

    Jak ja uwielbiam takie tarty, pomysł jest absolutnie wspaniały i wygląda bardzo smakowicie. Marzy mi się taka maszynka do lodów, zwłaszcza w takie upały!

    • http://ehdiblog.pl/ Ehdi Mars

      Będę nieskromna ale ta tarta wyszła genialnie. Naprawdę i wyglądała i smakowała cudownie ;). Maszynkę do lodów lepiej sobie darować, można je spokojnie zrobić bez maszynki. Pewnie jeszcze pokuszę się o przepis na lody ;).

      • http://madamevela.blogspot.com Vela

        Wierzę kochana, wierzę. Narobiłaś mi apetytu!
        To ja czekam na przepis na lody! 🙂

  • http://bwotr.pl/ Bookworm

    Świetna recenzja, bo prawdziwa. A nie, jak to często bywa:
    Plusy: „maszyna wspaniała, nigdy nie jadłam niczego lepszego, tylko ona pozwala mi osiągnąć ekstazę”
    Minusy: „kolor kabla by mógł być bardziej ecru, bo by mi lepiej pasowało do kafelków w łazience” 😉
    Tarta, no tak. Dobrze, że ja łasuch nie jestem na słodkości, bo bym skrętu głodowego kiszek dostał 😀

    • http://ehdiblog.pl/ Ehdi Mars

      Powiem szczerze ta maszyna mnie wyjątkowo rozczarowała. Znalezienie jakichkolwiek plusów aby wytłumaczyć swojemu mózgowi, że jednak nie wrzuciłam 80 zeta w błoto jednak wymagało jakiegoś zaangażowania ;).

      • http://bwotr.pl/ Bookworm

        No i dzięki Tobie wiem już, jaką kuchenną maszynę opiszę 😉 Oj, znowu znielubią mnie producenci AGD.

  • http://patibloguje.me patibloguje

    Pychotka, i jakie zdrowe! Wypróbuję wieczorem – na jutrzejsze śniadanie w ogrodzie będzie idealna. 🙂

  • http://witajslonce.pl/ Dotee

    Fajny pomysł z tą tartą, robiłam kiedyś coś takiego na wytrawnie. Dzięki za inspirację na najbliższy deser:)

  • http://www.mojasztukoteka.pl/ Monika Dudzik

    Podoba mi się pomysł na taką tartę – zwłaszcza, że uwielbiam kaszę jaglaną!